onsdag den 31. august 2011

Marathon

Det var lidt en tilfældighed, at marathon kom på det olympiske program. Ideen kom fra en af de moderne olympiske leges primus motor, Pierre de Coubertins venner. Han havde læst om et sagn om en græsk kriger som løb de ca. 34 km fra Marathon til Athen med besked til athenienserne om sejren over perserne i år 491 fvt.


I dag er et marathonløb vist  42,195 km. Der er mere OL her.

tirsdag den 30. august 2011

Rigeligt med smør

Kunsten at lave smør er tudsegammel. Babylonierne lavede smør for 5000 år siden. Oprindeligt blev smørret brugt som medicin eller som et skønhedsmiddel.
Det meste af smørret består af mælkefedt. Faktisk er det 82%


Jep. Rigeligt smør...

mandag den 29. august 2011

Uriaspost

Urias var soldat i Kong Davis hær. Det foregik ca. 1000 f.v.t. Han fik en opgave af Kong David. Han blev sat på en udsat post, hvor han var sikker på at blive dræbt. Deraf kommer ordet: uriaspost.


Tja... Bum... bum...

søndag den 28. august 2011

Av det er varmt

Solens overflade er 5.500 grader Celsius. Solens kerne er 15 mio. grader celsius.


Av det er varmt...

lørdag den 27. august 2011

Valg

Så blev der valg, ever, alligevel.


Husk at stemme den 15.september. Og husk nu at stemme rigtigt.

fredag den 26. august 2011

Istanbul

Istanbul er Tyrkiets største by. Der bor ca. 12,5 mio. i byen. Hovedstaden er dog Ankara, hvor der bor ca. 4,6 mio.


Tja.. Bum bum

torsdag den 25. august 2011

onsdag den 24. august 2011

Vandfald

Et vandfald er, når der er et stejlt fald på et vandløb. Vandet skal altså fald lodret (eller næsten lodret) før der er tale om et vandfald. Det højeste fald i verden ligger i Venzuela. Det hedder Angel Falls. Faldet er på 976 m. Det største fald i Europa er Mardalsfossen i Norge. Det er på 517.
Det vandrigeste er Khone-faldet i Laos-Cambodia. Her løber der 11610 m3 i sekundet. Victoria faldet er på ca. 5000 m3 i sekundet. Niagara Falls i USA løber med 5800 m3 i sekundet.
Der er skam også vandfald i Danmark. Døndalsfaldet på Bornholm. Faldet er ca. 20m.

Ja det ser da vildt ud.

tirsdag den 23. august 2011

Fortuna

En af mest populære guder i det romerske rige var Fortuna. Hun var lykkens gudinde. I Fortunatemplet udenfor Rom kunne man således trække et lod og dermed få at vide, hvad ens fremtid ville bringe.


I dag vil jeg gætte på at tilbedelse af Fortuna sker hver onsdag og lørdag, når Lotto-tallene trækkes.

mandag den 22. august 2011

Lande der kalder sig noget helt andet end vi gør

Finnerne kalder landet Suomi.
Schweizerne kalder deres land Helvetia.
Grækerne kalder landet Hellas.


Helvetia er forresten latinsk og ikke schweizisk (måske fordi der ikke er noget sprog der hedder schweizisk).

Markedskræfterne

Der var en gang en vittig hund, der udtalte om markedskræfterne, at:
"Den, der er tilhænger af markedkræfternes frie spil, regner med at andre skal tabe spillet".


Tja... Bum Bum...

søndag den 21. august 2011

Slaver

Før slaveriet blev gjort ulovligt i U.S.A., var der langt flere frie (tidligere) slaver i de spanske kolonier end i USA, og i de engelske, franske, hollandske, danske kolonier. Det var nemlig i langt højere grad muligt for en slave at blive fri i de spanske kolonier, grundet romerretten. Man kunne simpelthen blive frigivet, når man havde været slave et vist antal år. Det var dog mere undtagelsen end reglen.


Selvom man i nogle tilfælde kunne blive fri, havde slaverne i de spanske kolonier det nok ligeså dårligt, som i de engelske, danske og franske kolonier. Denne banalitet: slaveri fortæller lidt om, hvor mange der blev transporteret over Atlanten.

lørdag den 20. august 2011

Sådan så Danmark ud en gang

Omkring 7.000 fvt. var hele Nordeuropa et sammenhængende landområde. Østersøen var en stor sø, der havde sit afløb i en stor flod, som ligger der hvor Storebælt er idag.



Jep...

Europium

Grundstof nr. 63 hedder europium.


Gad vide om der nogensinde bliver fundet et grundstof der hedder: kranium. Her er forresten to andre banaliteter om grundstoffer: det periodiske system og titanium

fredag den 19. august 2011

Fisk i koldt vand

Havet ved polerne er koldere end 0 grader, men det fryser ikke til is pga. saltindholdet i vandet. Fisk har ikke så meget salt i kroppen, men de fryser heller ikke til is. De har nogle særlige glykoproteiner i kroppen, som fungerer lidt som den frostvæske man kommer i køleren på bilen.


Det lyder koldt at være fisk. Biler og fisk har altså mindst en ting til fælles.

Kulturkanon II

TV2s album: "Nærmest Lykkelig" er optaget i den danske kulturkanon.


Tja... Det er ikke den første kulturkanonbanalitet. Der har også været en om kulturkanonens forfattere.

torsdag den 18. august 2011

Ved Verdens Ende

Christiansø er Danmarks østligste punkt. På øen er der en lokalitet, som hedder: "Verdens Ende". Sådan ser her ud.

Man kan godt forstå, at det kaldes: "Verdens Ende".

onsdag den 17. august 2011

Touchdown

Udtrykket: Touchdown i amerikansk fodbold stammer fra Rugby. I amerikansk fodbold behøver bolden ikke røre jorden, når man har fået fået bolden bag om modstanderens mållinje, men det skal man i rugby. Amerikansk fodbold er sådan set en videreudvikling af rugby og udtrykket: touchdown er dermed blevet hængende.


Tja... Bum bum...

tirsdag den 16. august 2011

Futhark

Runetegnenes alfabet kaldes futhark. Ligesom alfa og beta er navnet på de første bogstaver i det latinske alfabet er futhark navnene på de første bogstaver: f u th a r k.
Der er tre futharker, den ældre bestod af 24 tegn. Den yngre har færre tegn: 16. Det var den yngre futhark, som man brugte i vikingetiden. Senere i middelalderen kommer der flere nødvendige tegn til futharken igen. Runerne var i brug helt frem til omkring 1400, så gled runerne helt ud.
Den ældre futhark blev ofte brugt til at ridse ind i mindre ting først og fremmest redskaber af træ. Runesten er derfor fra vikingetiden.


Futhark siger jeg bare...

mandag den 15. august 2011

Nøj hvor der stinker - brug hovedvandsæg

Et hovedvandsæg er en lille beholder med en svamp, ofte fremstillet i sølv, som man kunne lugte til, hvis man var ved at besvime pga. stanken. Det var særlig populært i 1600-1900-tallet. Ofte var indholdet salmiakspiritus. I gamle dage kunne der være rigtig mange stink-kilder. Kvinderne gik klædt i indsnørede korsetter hvor sved o.a. rigtig kunne få lov til at udvikle sig, den personlige hygiejne var ikke-eksisterende (i hvert fald målt med nutidens standard), der var åbne latriner, i gaderne lå alt muligt affald herunder døde dyr og eskrementer. Opbevaring af lig var ikke helt på plads og kirkegården lå ofte lige midt i byen. Der er altså været en ualmindelig grim stank i gamle dage.



Det var selvfølgelig kun de rige, der havde hovedvandsæg. De fattige (dvs. langt de fleste) måtte leve med stanken.

White Russian

Til en White Russian skal man bruge:
2 cl. vodka
2 cl. mælk
2 cl. kahlua


Jeg bestilte en gang en white russian på en bar i Barcelona. De havde ikke mælk, så jeg fik en black russian i stedet. Bartenderen som var ukrainer, synes åbenbart, at det var sjovt, for hun sagde: "It's funny you get a black russian because there are no blacks in Russia". Tja... Bum Bum...

søndag den 14. august 2011

Elvira og Sixten

Elvira Madigan og Sixten Sparre er begravet på Landets Kirkegård på Tåsinge.


Hvis man gerne vil vide hvem de var, så kan man bl.a. læse om det her.

Salmonella

Salmonella er en gruppe stavformede bakterier, som kan fremkalde alvorlige tarminfektioner. Eller bare opkast og diarré. Man kan sagtens have bakterien i sig uden at have symptomer. Og så kan man smitte. Bakterien forekommer hos en række dyrearter og i forurenede levnedsmidler.


Øv... Og tja... bum bum

lørdag den 13. august 2011

Grauballemanden I

Grauballemanden var stort set konserveret, da han blev fundet. Konservatorerne skulle således kun sørge for at processen kunne afsluttes. Han blev derfor lagt i bade i 19 måneder med udtræk af 875 kg. egebark. Derefter var han færdigkonserveret. Så blev han lagt i et bad med tyrkisk rødolie og til sidst smurt ind i glycerin, lanolin og  torskelevertran for ikke at skrumpe.



Og så er han også pænt gammel.

fredag den 12. august 2011

Branden på Koldinghus

Koldinghus brændte natten mellem den 29. og 30. marts i 1808. Slottet havde i mange år forinden været forsømt og var i en slem forfatning. Danmark var grundet det engelske bombardement af København, 1807, gået ind i Napoleonskrigen på fransk side. Slottet blev derfor brugt som indkvartering af nogle spanske soldater. Det var et koldt forår, og der var stadig is på slotsøen, så de spanske soldater fyrede godt op i vagtstuens kakkelovn. Der gik ild i skorstenen, og pga. de lokale brandvagters forsømmelighed bredte ilden sig hurtigt og til sidst stod kun de sodsværtede mure tilbage.


Tja... Spanske soldater og koldt vejr er åbenbart en brandfarlig cocktail.

torsdag den 11. august 2011

Torden og afstanden til uvejret

Når det tordner hører man først tordenskraldet efter lynglimtet. Lyset bevæger sig med ca. 300.000 km hvert sekund. Lyden har en fart af 345 meter hvert sekund. Så man kan regne ud  ,hvor langt væk tordenvejret er, når man ser et lynglimt og så tæller. 3 sekunder svarer således til 1 kilometer.


Dette er en god børnelærdomsbanalitet.

onsdag den 10. august 2011

Salvador

Hovedstaden i El Salvador hedder San Salvador.


El San...

tirsdag den 9. august 2011

Faldskærm

Et menneske i frit fald har en hastighed på ca. 190 km/t. Når faldskærmen udløses er luftmodstanden så stor at hastigheden falder til ca. 20 km/t.


190 km/t det slår selv hastigheden på autobahn.

mandag den 8. august 2011

Walkie-Talkie

Den første udgave af en Walkie-Talkie blev kaldt en Handy-Talkie.


Tja... Bum bum.

søndag den 7. august 2011

Tenez

Tennis blev opfundet i Frankrig. Navnet fik spillet fordi når man servede råbte serveren: Tenez!. Det betyder værsgod på fransk. Af uransagelig årsager hang navnet ved og blev til: tennis.


En banlitet: tenez!

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen voksede op i et arbejdermiljø på Vesterbro i København. Hun debuterede som digter som17-årig. I 1943 udkom hende mest kendte værk: Barndommens Gade.


Tja... Bum bum...

lørdag den 6. august 2011

Heksemælk

Heksemælk er et mælkelignede sekret der kan udskilles fra brystkirtlerne hos nyfødte.


Jeg ved ikke lige hvad hekse har med sagen at gøre. Men hekse eller kloge koner har godt nok fået skyld for meget i gennem tiderne.

fredag den 5. august 2011

Voltaire og tobak

Den franske forfatter og filosof Voltaire var glad for snustobak. I den anledning er der en anekdote, hvor en dame gjorde ham opmærksom på, at tobak var en af menneskehedens største fjender. Voltaire skulle så have svaret, at vi jo var blevet opdraget som kristne mennesker, og derfor skulle vi elske vore fjender.


Voltaire er en banalitet, som jeg vender tilbage til.

torsdag den 4. august 2011

Dansk og de indoeuropæisk sprog.

Sproget dansk er et indoeuropæisk sprog. Det er en del af den germanske sprogfamilie. Den germanske sprogfamilie er delt op i nordisk og  vestgermansk. Nordisk består af dansk, svensk, islandsk, norsk osv. Vestgermansk er tysk, engelsk, hollandsk, afrikaan, jiddisch m.fl.


Tja... Bum bum

onsdag den 3. august 2011

Isfuglen

Isfuglen lægger 5-7 æg og rugetiden er ca. 20 dage. Isfulgen får 2 hold unger i løbet af en sæson. Fuglen stammer oprindeligt fra Nordafrika, men den har bredt sig op gennem Europa. De sidste 100 år har der været isfugle i Danmark. De bygger reder dybt inde i særligt åskrænter.



Det er sørme en flot fugl. Jeg har aldrig set en i live, men alt hvad den foretager sig skulle vist nok også foregå i et meget højt tempo.

Post Restante

Når man sender et brev "post restante" betyder det, at brevet bliver liggende på posthuset indtil det bliver afhentet af modtagere. Man skal altså også sende brevet til et specifikt posthus.


Tja bum bum...

tirsdag den 2. august 2011

Øksen, Sylen og andre værktøj eller gadenavne?

I Høje Taastrup er der et område hvor gaderne har navne som:

Øksen
Sylen
Murerskeen
Leen


Tja... Bum bum. Det er da lidt sejt at sige: "Jeg bor på øksen".

mandag den 1. august 2011

Eufemisme

Brancheforeningen for plantebeskyttelsesmidler, dvs. dem som lave insektgift og ukrudtsmidler hed 1975 "Dansk Agrokemisk Forening" og senere i 1997 omdøbte de sig til "Dansk Planteværn".


Det er ikke første gang en eufemisme bliver til en banalitet. Og ikke sidste. Post endelig, hvis I støder på nogle.