søndag den 31. juli 2011

Kulturkanon

De forfattere som er opført i den danske kulturkanon er:

Leonora Christina
Steen Steensen Blicher
H.C. Andersen
Søren Kierkegaard
J.P. Jacobsen
Herman Bang
Henrik Pontoppidan
Johannes V. Jensen
Karen Blixen
Klaus Rifbjerg
Inger Christensen

Der er også nævnt 22 andre forfattere i lyrikantologien som er en del af kulturkanonen.


Tja... Bum bum... Kanon.

Del banaliteterne

Nu er der også føjet google +1 knap til indlæggene.

lørdag den 30. juli 2011

Kalvehovedet og frøen

En gammel selskabsspøg går ud på at få et stegt kalvehoved til at bræge. Hvordan kan det dog lade sig gøre? Jo man skal gøre følgende:

Man tage et kalvehoved direkte fra ovnen og sætter det ind på middagsbordet. Inden det bæres ind på bordet sætter man en lille æske ind i munden på kalven. I æsken er der kolde og våde blade og en frø. Til at starte med kan frø ikke mærke varmen, pga. af de kolde blade, men når varmen først sætter ind, begynder frøen at "skrige". Dette skrig skulle minder så meget om et kalvebræg, at det vitterlig syntes, at det stegte afhuggede kalvehoved bræger.



Jeg fandt "spøgen" i en gammel bog fra 1804 om "anvisninger til at gøre selskabelige sammenkomster underholdende og morende". Jeg har sagt det flere gange tidligere: De var perverse i gamle dage... Og barbariske...

fredag den 29. juli 2011

Skattetryk

Når man taler om skattetryk har det ikke noget med vores personlige indkomstskat. Skattetrykket er defineret som den procentdel af bruttonationalproduktet, der består af skatter og afgifter. Skattetrykket under Nyrup-regeringerne var omkring 48%. Det steg lidt i begyndelsen af Nyrups regeringstid, men faldt en anelse mere ved enden af den sidste Nyrupregering. Det største stigninger i nyeste tid skete under borgerlige regeringer. Under Schlüter-regeringerne (1982-88) steg skattetrykket med 8%. Anders Fogh Rasmussen var skatteminister i 1987.


AFR var forresten ikke skatteminister så lang tid. Der var vist nogle revisionsrapporter der kritiserede ministeriet, så han trådte frivilligt tilbage inden det blev for hedt.

torsdag den 28. juli 2011

Den kinesiske mur

Den kinesiske mur er ca. 2500 km lang. Byggeriet blev påbegyndt ca.200 fvt.


Muren ligger i Kina. I provinsen Gansu.

onsdag den 27. juli 2011

Diamanter

Verdens første kunstige diamanter blev fremstillet i1955 af General Electric. Det skete med 100.000 at. (atmosfæres-tryk) og ved 2700 grader celsius.


Det lyder som en dyr proces...

tirsdag den 26. juli 2011

Prince of Wales

Hvis man skal lave drinken: Prince of Wales, skal man bruge følgende

2 cl. brandy
1 tsk. appelsin curacao
1 tsk. Angostura bitter
4 cl. sparkling hvidvin.


Prinsen må være stolt over at få opkaldt denne "skønne" drink opkaldt efter sig.

mandag den 25. juli 2011

Et minuts stilhed!

Sommerhuse

Udlændinge og det vil også sige andre EU-borgere kan som udgangspunkt ikke købe sommerhuse i Danmark. Ved indtrædelse i det daværende EF fik Danmark lov til at beholde sine særregler på området vedrørende køb af ejendomme, som ikke er helårsboliger. Justitsministeriet kan dog i særlige tilfælde give udlændinge lov. Bestemmelsen om Danmarks særstilling er optaget i protokol nr. 16 til Maastricht.traktaten.


Men vi kan godt købe sommerhuse i Grækenland, Tyskland, Frankrig og andre steder...

søndag den 24. juli 2011

OL

De moderne olympiske leges primus motor var franskmanden, Pierre de Coubertin. Kongressen som lagde grundlaget for de første moderne olympiske lege blev afholdt på Sorbonne-universitetet 1 894. Deltagerne var bl.a. den belgiske konge, den svensk/norske kronprins og storfyrst Vladimir af Rusland. Emnet for kongressen var til at starte med: "Fastlæggelse af amatørbegrebet", (i forbindelse med idrætsudøvelse). Da deltagerne kom havde Coubertin omdefineret kongressen til: "Kongres til genoptagelse af de Olympiske Lege". 2 år senere blev de første moderne olympiske lege afholdt i Athen.


Coubertin var idealist, social bevidst, demokrat og har helt sikkert vendt sig et par gange i sin grav efter de sidste par afholdelser af OL.

lørdag den 23. juli 2011

Wasa

I Stockholm kan man besøge det bjærgede krigsskib Wasa. Skibet sank på sin jomfrurejse i 1628. Det blev siden bjærget og er en stor turistattraktion i Stockholm.



Tja... Bum bum. Surt at forlise på sin jomfrurejse. Men det er et flot billede.

fredag den 22. juli 2011

Ølvogn på Jagtvej

Det var ganske normalt, at der kørte hesttrukne ølvogne i København i 1800-tallet. Her har maleren Paul Fischer malet en: "Ølvogn på Jagtvej".



Maleriet er uden årstal. Paul Fischer er også kendt som københavnernes maler. Han malede mange billede med motiver fra det københavnske gadebillede.

torsdag den 21. juli 2011

Newspeak eller nysprog

Begrebet "Newspeak" eller på dansk: "nysprog" stammer fra George Orwells roman: "1984". Regimet i "1984" bruger et særligt sprog eller bestemte ord for at kontrollere befolkningen. "Newspeak" skal dermed påføre den person der bruger ordene en bestemt mental holdning. Regimet bruger f.eks. eufemismer som glædeslejr (tvangsarbejde) eller Ministeriet for sandhed (gæt selv hvad det dækker over). Der blev også brugt forstavelsen : "plus" til at vægte betydningen. "plusvarm" var altså meget varmt.


Eufemismer bliver også brugt i vid udstrækning i Danmark. Bare tænk på: "starthjælp" (nedsat kontanthjælp lyder ikke så pænt), "grønne afgifter" (miljøskat), arbejdsmarkedsbidrag (bruttoskat). Dette var bare tre eksempler fra dansk politik, der er masser i dagligdagssproget. Prøv selv at finde eksempler. Post dem eventuelt som kommentarer til denne banalitet..

onsdag den 20. juli 2011

Foråret kommer til cafeen

Broby Johansen er en populær banalitet, så jeg poster et andet digt fra hans digtsamling blod. Dette er nok det mest kendte, FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN.
Baggrundshistorien om digtet og digtsamlingen er tidligere postet her: Bordelpige dræber ufødt

FORÅRET KOMMER TIL CAFEEN


GASBLEG STØVLUFT OG SVINDENDE DAGS BLÅ SKÆR
BRYDES MELLEM “WILLIAM SIMPSON”S SKRIGENDE REKLAMER

EN METER OVER GULVET MØJGRØNNE KVADRAT
TUNGT HOLDT I AVE AF ET SVÆRBENET KRAFTPARALLELOGRAM
HÆNGER BILLARDETS SPINATFALMEDE AF PERSPEKTIVET BRAT
TILSPIDSET FIRKANT
HVIDE CIRKELFLADER BEVÆGER SIG I SPIRALER
FRA QUEUERS TERRA-TREKANTER

SPILLER BØJER SIG MED RØDT KUGLE-HOVED
TUNGT KILET FAST I KEGLE-KROP
GULT OVAL-ANSIGT GRINER
DRUKKEN RÆBER (MUND: SORT HUL I GRØNLIGT FJÆS)
SKØGES ÅDSELBLIK KLÆBER VED APACHES LASK-HÆNDER
SKØD VIDER SIG CIRKLENDE

DØR HYLER

TRETTEN ÅRS BLOMSTERSÆLGERSKE KOMMER
ALLE HENDES LEGEMS LINJER ER ELLIPSER
RUMMETS TERNING BLIR ROSENRØDME
STILHED EVIGGRØNNER / BLÅREGNER
BJERG / TRÆ / SØ...

ALFONS ÆTSER HUDLØS
SPANSKGRØN / ZINNOBER
FALDER BAGFRA OVER BUE-SKULDRE

SKRIG BRISTER

PURPURN BLODIG BLÅNER BILLARD-PLAN
UROLIGT GLØDENDE KEGLESNIT VIRVARER
QUEUE ZIG-ZAGER

OMVENDT PYRAMIDE STYRTER OVER OS
BLIKTRAGT-GRAMMOFON SKINGRER
TI / TI / TIER DI / DA
VALMO / VALMI / VALKAJMAKA




Som nævnt i den tidligere banalitet blev hele digtsamlingen forbudt bl.a. fordi den blev anset for at være pornografisk. Hold kæft, hvor var de perverse i gamle dage.

White Hart Lane

Londonklubben, Tottenham, har hjemmebane på White Hart Lane.


Tja... Bum bum.

tirsdag den 19. juli 2011

Otto er et næsehorn

I Ole Lund Kirkegårds bog: "Otto er et næsehorn", er Otto et gult trehornet næsehorn. Otto er tegnet på et gult tapet af drengen Topper. Af uransaglige årsager bliver Otto levende.


Tja... Børnelitteratur er ofte ret syret.

Somersby

Selvom tv-reklamerne for Somersby Cider stærkt indikerer at være engelsk, er det faktisk Carlsberg der producerer dem.


Uha... Reklamer... Kan man stole på dem?

mandag den 18. juli 2011

Co2 og biler

Hvis man kører 60 km til og fra arbejder i en almindelig benzindrevet bil, så udleder man ca. 12 kg Co2. Hvis man så arbejder 200 dage om året bliver det til 2,5 ton Co2 om året.


Tag toget.

Laika og Jurij

Den 23. november, 1957, blev Sputnik 2 sendt op i rummet med hunden Laika ombord. Den 12. april, 1961, blev Jurij Gagarin opsendt som det første menneske i verdensrummet.


Der er vist en ganske pæn udsigt deroppe fra. Har jeg ladet mig fortælle.

søndag den 17. juli 2011

Masaier og europæere

Masaierne kalder europæerne: "iloridaa enjekat" (dem der spærrer deres prutter inde), fordi vi går i bukser.


Tja... Hvis det så bare var det eneste vi spærrede inde...

Oslo

Oslo hed tidligere Christiania eller Kristiania. Navnet Oslo stammer fra en mindre by liggende lidt sydøst for Kristiania som Chr.IV grundlagde. Oslo blev indlemmet i Kristiania og nordmændene tog ved selvstændigheden fra Sverige navnet Oslo til hele byen.


Oslo er en dejlig by...

lørdag den 16. juli 2011

Søgefunktion

Nu er der også tilføjet en søgefunktion på banaliteter, så man kan søge blandt dem. Funktionen er lige under etiketter.


Hvad bliver det næste? Der er så mange muligheder.

Øl

Navnet pilsner stammer fra den bøhmiske by, Plzen.


Skål.

fredag den 15. juli 2011

Penge

Pengesedler og mønter kan have mange kaldenavne. Alle har hørt om en tusse eller en hund, men navnene kan også være lidt mere sofistikerede. Tidligere blev en 500 kr. seddel også kaldt en "plovmand", fordi der var afbilledet en mand der pløjer på sedlen. Og i rigtig gamle dage blev en femører kaldt en "bjørnbakker". Opkaldt efter politikeren Lars Bjørnbak, fordi den var stor og klodset. Han havde egne meninger og et lidt voldsomt temperament, som gjorde ham til et yndet offer for vittighedstegnere. En senere udgave af 5-øren blev kaldt "Anker", efter Anker Jørgensen. Lille, rund, rød og ikke en skid værd.


Jeg synes, det er en tand uretfærdig overfor Anker Jørgensen. Endvidere har jeg endda hørt nogen tale om en Blixen (den gamle 50 kr. seddel) eller en Carl (den gamle 100 kr. seddel). Måske bliver kaldenavne harmoniseret med de nye pengesedler, så alt bare bliver bro-penge.

Penge II og adsense

Nu prøver jeg at sætte adsense til banaliteter.


Tja... Bum bum. Er ikke overbevist om det er en god idé...

torsdag den 14. juli 2011

Bastilledag

I dag, den 14 juli, er den franske nationaldag. Den kaldes bastilledag. Opkaldt efter stormen på Bastillen, 14. juli, 1789. Det startede den franske revolution.


Der er vist mere gods i denne banalitet, så det er ikke sidste gang, at Bastilledagen og den franske revolution, banaliseret.

Mailfunktion

Nu kan man sende banaliteter med et enkelt klik. Bare tryk på "brevet", under banaliteten.

Kyskhedsbælte

Kyskhedsbæltet stammer fra Italien. Opfinderen er ukendt, men det skete en gang i middelalderen. Der er også eksemplarer fundet i Danmark. For dem, der ikke ved det, er et kyskhedsbælte en anordning, som kvinden bliver påtvunget, så hun ikke kan give adgang til hendes "blomst" til fremmede mænd.

Kyskhedsbæltet er vist bare en blandt mange kvindeundertrykkende metoder gennem tiden. I dette tilfælde er der dog nok mest sandsynligt, at det var manden som var utro.